Ripple-Bitcoin-Ethereum Karşılaştırması

Bitcoin devletleri ve merkez bankalarından kontrolü alma ilkesiyle gayrimerkezileşmiş, adına Blockchain denilen platformunu ortaya atmıştı. Küresel finansal krizin ertesinde Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılan devrimin elebaşı Bitcoin, para transferindeki yüksek maliyeti, finansal kurumların aradan çıkarılması yoluyla kaldırmayı umuyordu. Fiat paraya gerçek anlamda bir alternatif olarak kripto para titrini hakeden Bitcoin’in bu yazı yazılırkenki piyasa değeri 63 milyar Amerikan Dolarını aşmıştı. Geçtiğimiz 24 saat içerisinde 5 milyar 230 milyon USD üzerinde bir işlem hacmi kaydeden kripto paranın sirkülasyondaki arzı 17.5 milyona ulaşmak üzere.

Piyasa değeri açısından sürekli Ethereum’la alt alta üst üste olsalar da an itibariyle en değerli altcoin olan Ripple ise 2012’de ortaya çıkmıştı. Geleneksel yöntemlerden (SWIFT) çok daha hızlı ve maliyeti düşük bir biçimde bankalar ve finans kuruluşlar için sınırötesi para transferi gerçekleştiren bir ağ olma mottosuyla yola çıkan Ripple’da işlemler, bir bankanın bildik transfer yoluyla günler, bazen haftalar alabilen transferinin aksine saniyeler içinde halledilebiliyor. Tokeni olan XRP ise direkt fiat paralara bir rakip olma iddiasıyla değil, farkı fiat paraların birbirleri arasında transferi esnasında kullanılan bir ulak görevi görüyor. A’dan XRP’ye çevrilen gönderi, XRP formatında ulaştığı yerde B’ye çevriliyor gibi basitleştirebiliriz, işlevini.

Ethereum ise 2015’te kripto para ekibinin bir parçası oldu. Blockchain teknolojisi kullanan bir kripto para olarak klasifiye edilse de bu altcoin’in de fiat paralara alternatif yaratmak gibi bir vizyonla ortaya atıldığını söyleyemeyiz. İnternetin öncül sorunlarından biri olan kişisel bilgilerinizin adeta depolandığı merkezi bir ambar haline dönüşmesine çözüm getirmeyi isteyen Ethereum’un yeniliklerinden biri akıllı kontratlar. Blockchain üzerinde olan ve yalanlanması, manipüle edilmesi imkansız olan bu kontratların aracıları da ortadan kaldırıyor olması önemli bir özellik. Bu sayede çoğu ICO için de şirket ve projelerin tercihi olan Ethereum’un tokeni olan Ether ile alışveriş yapmak da mümkün, HTC’nin Blockchain bazlı telefonu bunlardan bir örneğin.

Bu üç parayı kıyaslamaya kalktığımızda öncelikle Bitcoin’in yüksek ücretleri ve ağır işlem süreleri yüzünden gerçek hayatta kullanımının sekteye uğraması göze çarpıyor. SegWit teknolojisi bu başlıkta çare olmaya çalışsa da ölçeklenebilirlik Bitcoin’in önündeki en ciddi engel. Ripple ise işlem hızıyla 100’den fazla banka ve finans kuruluşunu ikna etmiş durumda. Hem maliyet hem hız avantajı yaratan kripto paranın bu bağlamda ayrı bir konumu olduğunu kabul etmek gerekir. Ether’i fiat para alternatifi olarak konumlandırmaya çalışanlar olsa da Ethereum Bitcoin ile rekabet amaçlı ortaya çıkmış bir proje değil. Bitcoin’e göre daha iyi işlem hızı ve ücret seviyeleri sunsa da Ether ile ticaret, Bitcoin kadar da yaygın değil. Bu üç para arasında madenciliği yapılamayan tek kripto para ise Ripple. Zaten madenciliğin mümkün olması, Ripple’ın ortaya çıkış amacına ters düşerdi çünkü işlem hızı yavaşlığı öncelikle işlem onaylayan gayrimerkezileşmiş ağdan kaynaklanmakta.

Kripto para dünyasının üç atlısının temel özellikleri ile farklılıkları aşağı yukarı böyle. Şu unutulmamalı ki farklı amaçlarla yola çıkmış Bitcoin, Ripple ve Ethereum, birbirinin alternatifi olmak adına kıyaslanamaz, ancak Blockchain teknolojisinin ne kadar farklılaşabileceğini anlamak için masaya yatırılabilir.

Bir cevap yazın