Tron Kripto Para

İnternet aracıların egemenliğinde bir derya. Google, Facebook ve Amazon gibi şirketler her birimizin ortaya çıkardığı verilere sahip oluyor, kontrol ediyorlar. Bu da bu aracı şirketleri olağanüstü zengin kılarken geri kalanımızı ise sadece parasız değil hangi verilerimizin nasıl kullanıldığına dair şüphede de bırakıyor. İşte Tron bu probleme çözüm arıyor. Gücü tekrar içeriği yaratanlara teslim edip kullanıcıların yarattıkları şeyler üzerinden para kazanabilmelerini ve bunları da Blockchain üzerinde saklayabilmelerini istiyor.

Tron, eğlence ve içerik yaratma için tasarlanmış bir gayrimerkezileşmiş blockchain. Bir parça sosyal medya, bir parça da içerik platformu olarak Tron, insanlara paylaşılabilen ve arzu ederlerse de ticaretini yapabilecekleri içerikler yaratmalarına yardımcı olmak adına yola çıkmış. Bahsedilen içerik bir metinden resime, ses dosyasından video klibe kadar her şey olabiliyor.

Ethereum gibi Tron’un da kendi Akıllı Kontratları, Dağıtık Uygulamaları ve cüzdanı var. Fakat Ethereum’un aksine Tron’un derdi kendi ticaret platformunu ve zamanı geldiğinde de geliştiricilerin  üzerine koyabilecekleri gayrimerkezileşmiş bir oyunculuk ağı gibi daha karmaşık hizmetler. Yani Tron kripto para aleminin eklektik bir çocuğu, faydalı ne gördüyse kendinde toplamış.

6 bölümden oluşan yol haritası Star Trek’ten esinlenen ve hatta 5. Etabı bu efsaneden adını almış olan Tron, Ripple’ın Çindeki eski baş temsilcisi olan Justin Sun tarafından kuruldu. Sun, CEO olmaya devam ederken ağı da Tron Foundation adlı bir vakıf yönetiyor.

Tron “interneti tedavi etmek” gibi bir misyonla yola çıkmış durumda. Bunu da 4 ana özelliği ortaya koyarak yapacağını söylüyor. İlki, veri özgürlüğü. Verinin ağı üzerinde istediği gibi ve sansürlenmeden hareket edebilmesi kastediliyor. İkincisi dijital varlıklar. Tron, kullanıcıların yarattıklarının mülki haklarına sahip oldukları ve böylesi içeriğin yayılışını takip edebildikleri bir ekosistem yaratmak istiyor. Ardından kişisel İlk Para Teklifleri (ICO) geliyor. Herhangi bir kişinin fonlama talebinde bulunabilmesi ve dijital varlıkları dağıtabilmesi amaçlanıyor. Sonuncu olarak da akıllı kontratlardan daha fazlasına, yani platformda yer alacak oyunlar vepiyasa öngörüleri gibi daha karmaşık varlıklara izin veren bir altyapıya işaret ediyor.

Madenciliği olmayan bir kripto para olan Tron’un toplam 99 milyar tokeninin üçte ikisi şu an sirkülasyonda bulunuyor. Bitcoin gibi bir kripto paradan bir para birimi olmaktan ziyade bir değer birimi olarak da ayrılıyor. Tokeni olan TRX’in aracı olmaksızın dijital varlıkların ağının üzerinde transfer edilebilmesinde kullanılmasını istiyor Tron. Bu bağlamda, Ethereum gibi, Tron fiyatları aslında hedeflenen bir kavram olmaktan ziyade projenin çektiği ilgi üzerine kripto para borsalarında alınıp satılmasıyla oluşuyor. Tron üzerinde kurulmuş olan en öncü projelerden biri, takipçilerinden hediye kazanmaları mümkün olan içerik yaratıcıların bulunduğu ödemeli bir sosyal medya platformu olan Gifto’ydu bu arada. Tron’un TRX tokeni  ağ üzerinde yapılan alışverişlerin hesabını tutarak nihayetinde içerik yaratıcıların istedikleri gibi kullanabildikleri bir tasarruf aracı oluyor.

Tron, özellikle Asya pazarında moment kazanmayı amaçlayan bir proje ama amaçladıklarını başardığı takdirde eğlence piyasasının devlerinin tekerine çomak soktuğu için Tron fiyatları da hangi seviyelere çıkar, kestirmek güç.

Bir cevap yazın