Bitcoin Nasıl Alınır?

Bu yazının yazıldığı dönemde “Bitcoin al” diyen bir arkadaşımız olsa pek de yukarı yönlü olmayan fiyat trendinden ötürü düşünceyle bakardık. Öte yandan, aslında, bu Bitcoin’i sinir bozucu olduğu kadar da harika yapan şey: Daha önceden de bu piyasa yukarılara tırmanmadan önce böylesi düşüşleri yaşadı. Bitcoin satın almanın doğru zamanını kestirmek artık çok zor. 10.000 BTC’ye iki pizza ödediğiniz seneleri bir yana koyalım. Eninde sonunda konu, sizin kripto paraya olan ilginize, Bitcoin’i ne derece anladığınıza ve risk iştahınıza bakıyor. Biz bu yazıda ise Bitcoin satın al kararını vermiş ve Bitcoin satış siteleri hakkında bilgi almak isteyenlere rehberlik edeceğiz.

Bitcoin Al

Herhalde farkındasınızdır: Bitcoin, diğer altcoinler kadar olmasa da epey volatil. Yani dramatik değer kazanım ve kayıpları yaşayabiliyor. Her yerde henüz kabul görmüş değil hatta direkt karşı çıkan bankacılık kuruluşları dahi var. Peşisıra çıkan bir sürü başka kripto para (altcoin) da geliştirilmiş durumda ve belki de bir gün boynuzlar kulağı geçecek.

Ama günümüz itibariyle satın almak istediğiniz bir numaralı kripto para, Bitcoin. Ve artık piyasası öyle bir hâl aldı ki satın alması inanılmaz kolaylaştı.Eğer “kazıp çıkarmakla” (mining) uğraşmayı özellikle istemiyorsanız artık aylarca bilgisayarınızı bu işe vakfedip elektrik faturanızı uçurmak zorunda değilsiniz. Bitcoin bir sektör olarak öyle bir nokataya geldi ki dakikalar içerisinde sahip olup para yerine yahut bir yatırım aracı olarak kullanabilirsiniz.

Öncelikle bu sanal parayı saklamak için bir cüzdana ihtiyacınız olacak. Sanal paranın da cüzdanı sanal olur ki Bitcoin’lerimizi (daha doğrusu anahtarlarını) içinde saklayalım. Bitcoin czüdanı dediğimiz şey temelde, açık anahtar ve özel anahtardan oluşan size Bitcoin transfer edilebilmesini ve satabilmenizi sağlayan bir yazılım. Farklı tipleri olan cüzdanlar öncelikle üçüncü parti servis olarak edinebilecekleriniz, bir de Bitcoin satın almak için kayıt olduğunuz Bitcoin borsalarının kendi sistemlerinde entegre sizin adınıza açtıkları cüzdanlar olarak ayrılıyor. Üçüncü parti servisler ise bizzat bilgisayarınıza yazılım olarak kurduğunuz masaüstü cüzdanlar, sizi bilgisayarın sabitliğinden kurtaran akıllı telefonunuza kurabileceğiniz mobil yazılımlar, direkt herhangi bir tarayıcı üzerinden erişebileceğiniz web cüzdanlar ve bu seçeneklerin tek ücretli olanı, USB’den bağlanan aygıtlar şeklindeki donanımsal cüzdanlar. Hepsinin işlevsellik ve güvenlik temelinde farklı artı eksileri var ve bu başka bir yazının konusu.

Bitcoin Cüzdan

Cüzdanınızı edindikten sonra ise, işlem hacmi/büyüklük, ödeme yöntemleri, kabul ettikleri ve ödeme yaptıkları fiat para birim(ler)i, komisyon ücretleri, kullanışlılık, yerellik/dil gibi kriterler çerçevesinde değerlendirerek Bitcoin satış siteleri arasından aklınıza yatan bir tanesini seçip üye olmak geliyor. Üyeliğinizi genellikle KYC ve AML gibi yasal prosedürler gereği kimliğinizi onaylamanızı gerektiren bir işlem daha takip eder. Borsanın sisteminde kimliğinizin onaylanmasını takiben işlemde bulunup Bitcoin al emri vermeye hazır hale gelirsiniz. Bu aşamada size uygun olan ödeme yöntemiyle hesabınıza fiat para (EUR/TL/USD vesair) yükleyip bu paranın arzu ettiğiniz karşılığı kadarıyla Bitcoin satın al işlemini gerçekleştirmeniz kalır. Her websitesinin arayüzü farklı olabileceği için bu adımı ilgili borsanın arayüzünün sizi yönlendirmesiyle halledersiniz. Merak etmeyin, kullanıcı arayüzü ve deneyimi konusunda bu tür borsalar da ciddi mesafeler katettiler ve neyin nerede olduğunu bulmanız ve Bitcoin satın alarak geleceğe göz kırpanlar arasına katılmanız son derece kolaylaştı.

Bir cevap yazın